نورپردازی چگونه می تواند معماری داخلی را بهتر میکند؟
نورپردازی یکی از جنبههای مختلف طراحی معماری داخلی است که میتواند فضایی را از نظر بصری تقویت کند یا از بین ببرد. این تأثیر ناشی از طیف گسترده ای از انواع نور مصنوعی است که برای کارهای مختلف، محیطها و اهداف مختلف از جمله فضاهای داخلی و حتی بیرونی مانند نما و پروژههای منظره طراحی شده است. به دو محیط با ابعاد و چیدمان یکسان فکر کنید. فرض کنید در ابتدا فقط یک نقطه از نور استفاده میشد – یک نقطه نور نامشخص، به صورت کلی – در حالی که در حالت دوم،پروژه با توجه به استفاده از فضا و ارزش گذاری از جنبههای خاص از طراحی معماری نورپردازی شود. بدون شک گزینه دوم فضای دلپذیر تری است. به همین روش، طراحی نورپردازی ضعیف میتواند یک محیط را خراب کند. اما چگونه می توان به این نتایج متفاوت دست یافت؟
در مقاله قبلی، ما قبلاً نحوه محاسبه شدت نوری صحیح مورد نیاز برای هر محیط را نشان دادیم. در اینجا لیستی از برخی از انواع اصلی سیستمهای مورد استفاده در نورپردازی و طراحی داخلی را گردآوری میکنیم.
نورپردازی مستقیم(Direct lighting)
نورپردازی مستقیم روشی است برای روشنایی که در آن شار درخشان مستقیماً به سطح برخورد میکند و در نتیجه درخشندگی نور به دلیل جذب در دیوارهها یا سقف از بین نمیرود. به طور عملی، باید از آن برای مناطق کار یا کارهایی مانند میز کار آشپزخانه، محل کار، میز اداری و غیره استفاده شود.
از نور مستقیم باید با احتیاط در نورپردازی استفاده شود زیرا میتواند با ایجاد سایههای “سخت” از نظر بصری در طراحی داخلی خسته کننده شود. همچنین شایان ذکر است که نباید روی سطحی که تابش میکند یا منعکس میشود مانند آینهها یا شیشهها بتابد.
نورپردازی غیر مستقیم(Indirect Lighting)
برخلاف روش قبلی، این روش نورپردازی منبع نور را به سطح دیگری هدایت میکند تا بخشی از نور جذب شود و بخش دیگر را در جهت مخالف منعکس شود و یک نور نرم و بدون هدایت بخشهای زیادی از نور بر روی یک سطح واحد تولید میکند. به طور خلاصه، می توان گفت که نور از سطح منعکس میشود و پس از آن در کل محیط پراکنده میشود.
به طور کلی، این روش آسایش و بهزیستی بصری را منتقل میکند و اغلب در فضاهای استراحت مانند اتاقهای نشیمن، خوابگاهها، بیمارستانها و اسپاها استفاده میشود.
نورپردازی پراکنده (Diffused lighting)
در این سیستم، شار درخشان یک منبع نور از یک عنصر دیفیوزر عبور میکند (که ممکن است مثلاً شیشه ای شیری یا یک صفحه آکریلیک باشد) و در تمام جهات بدون پرتوهای نور هدایت میشود. این سیستم در سایهها تغییرات کمی ایجاد میکند و بخش اعظم نور با بازتاب سقفها و دیوارها به سطح مورد نظر میرسد و باعث میشود نورپردازی و طراحی داخلی کاملاً یکدست باشد.
افکت روشنایی (Effect lighting)
در این روش، منبع نور در سقف یا برخی از عناصر معماری تعبیه شده است و برای برجسته کردن تنها خود نور، و ایجاد یک اثر چشمگیر به کار میرود. این روش غالباً در فضای داخلی در قالبهای تاج و گنبد و بیرون از منزل در محوطه سازی یا نما استفاده میشود.
نورپردازی تاکیدی(Accent lighting)
این سیستم نورپردازی برای روشن کردن نقاط یا مناطق مهم مد نظر،به کار می رود،دارای منبع نوری است که مستقیماً بر روی یک شیء برجسته مانند یک نقاشی یا مجسمه قرار گرفته است. اغلب در محیط های مسکونی و تجاری و همینطور در موزه ها و گالری نیز به کار می رود. ضروری است که از لامپهای صحیح در هر شرایطی استفاده شود ، زیرا با چنین تابش مستقیم نوری، برخی لامپ ها ممکن است دمای جسمی که نور به آن تابیده می شود را بالا ببرند و باعث خراب شدن آن می شوند.
وال واشر (Wall washing)
وال واشر قطعه ای است که از تعدادی لامپ در کنار هم به اشکال مختلف چیده اند ساخته می شود.تعداد لامپ ها،اندازه آنها و میزان توان هر یک می تواند بنا بر پروژه ای که قرار است در آن به کار برود،متفاوت باشد.
در تعداد انبوه،وال واشر ها یک پروژکتور ال ای دی هستند که به صورت خطی ساخته می شوند و بر نمای خارجی یا داخلی ساختمان نور می تابانند.
منبع : ArchDaily