چگونه طراحی معماری می تواند محیط کار را به یک مکان سالم تبدیل کند؟
مطالعات نشان می دهد که کیفیت طراحی محیط کار تاثیرات کوتاه مدت و بلند مدت روی راحتی،سلامت و بهره وری نیروی کار دارد.علاوه بر آن،مردم بین 70 تا 80 درصد از زمان خود را(حدوداً 9 ساعت) در محیط کار خود می گذرانند.تحقیقات در مورد شرایط محیط کار بسیار کم و محدود انجام شده است. اما ما یک لیست از فاکتورهایی که تاثیر بسزایی در راحتی اشخاص در محیط کار دارند را فراهم کرده ایم.
دمای آسایش در محیط کار
دمای آسایش شاید یکی از مهمترین پارامترهای محیط داخلی باشد. در حالی که بدن انسان سعی دارد دمای متوسط حدود 37 درجه سانتیگراد را حفظ کند ، دمای آسایش بر اساس سازگاری هر فرد با توجه به عوامل مختلفی از جمله موقعیت جغرافیایی و آب و هوا ، زمان سال ، جنس ، نژاد و سن بنا شده است. دمای آسایش تحت تأثیر شش عامل قرار دارد. چهار مورد که می توانند به عنوان پارامترهای محیطی طبقه بندی شوند: دمای هوا ، میانگین دمای تابشی ، رطوبت نسبی هوا و سرعت هوا. و دو طبقه بندی شده به عنوان عوامل شخصی: میزان متابولیسم انسان و عایق از طریق لباس [1].
آسایش صوتی
آسایش صوتی فضاهای داخلی به معنی امکان محافظت از ساکنین در برابر سر و صدای داخلی و خارجی (صداهای موجود در هوا ، نویز از فضاهای مجاور ، نویز از تجهیزات دفتری و صدای دستگاههای نزدیک …) است. به وجود آوردن یک محیط آکوستیکی مناسب برای کارکرد محل کار.به عنوان مثال ، طبیعی است که در یک کارخانه فولاد انتظار یک محیط پر سر و صدا داشته باشید ، اما در یک آژانس تبلیغاتی اینگونه نیست. چیدمان فضا با طراحی محیط کار نیز در آسایش صوتی موثر است. با بیشتر شدن دفاتر با پلان باز، موضوعات مربوط به آسایش صوتی و حفظ حریم خصوصی نیز بر بهره وری کارکنان تاثیرگذار است.
سه راهکار که برای جلوگیری از سر و صدا پیشنهاد شده است عبارتند از:
1-جذب صدا با استفاده از تایل های سقفی
2- مسدود کردن صدا با استفاده از پنل های آکوستیکی میزهای کار و چیدمان فضاهای کار
3- پوشش دادن صدا با استفاده از تکنیک های الکترونیکی (مثلاً ایجاد نویز سفید)[2].
همچنین هندسه بر آسایش صوتی تاثیر دارد. اگر فضا مربع باشد ، راحتی آکوستیکی بالاتر است. با این حال ، هنگامی که یک فضا طولانی و باریک باشد،صدا در بین دو دیوار پرش می کند و سر و صدای بیشتری را برای سرنشینان ایجاد می کند. استفاده از گرمایش از کف باعث می شود که نتوانیم از موکت یا فرش که به جذب صدا کمک می کنند،استفاده کنیم.[3]؛ هرچه متریالها سخت تر باشد ، توانایی آن برای جذب نویز کمتر است.
آسایش بصری محیط کار
اگر بخواهیم به طور خلاصه آن را توصیف کنیم ، آسایش بصری، شرایط روشنایی و دیدهای به جهت های مختلف از سمت محل کار شخص را تعریف می کند. طراحی معماری یک فضا تاثیر مستقیمی بر روشنایی محیط اداری دارد و تاثیر مستقیمی بر رفاه و بهرهوری کارمندان دارد. ثابت شده است که دفاتر متراکم و همچنین دفاتر با پلان باز تأثیر منفی بر راحتی بصری کارمندان در فضا دارد ، به همراه هندسه پنجره ها ، فتومتری سطوح ، میزان لعاب ، مواد بازتابی و مبلمان و غیره. … نیز در آسایش بصری تاثیر دارند.
کیفیت هوای داخلی (IAQ)
دو استراتژی در طراحی ساختمان برای بهبود IAQ محل کار اجرا می شود. مورد اول افزایش میزان تهویه است که به نوبه خود درصد آلاینده های هوا را کاهش می دهد [4]. دومی هم کاهش منبع آلودگی در داخل و اطراف ساختمان است. مطالعات اخیر اظهار داشته اند که افزایش تامین هوا در فضای باز در محیط های غیر صنعتی کیفیت هوا را بهبود می بخشد و غلظت آلاینده های هوا را کاهش می دهد [5]. میزان تأمین هوا در فضای باز باید متناسب با آلاینده های داخل ساختمان باشد. با این حال ، میزان آلاینده های داخل ساختمان بسته به بار و تعداد افرادی که فضای را اشغال می کنند ، متفاوت خواهد بود. تحقیقات نشان می دهد که خستگی در محل کار 30 تا 200 درصد در ساختمانهای دارای تهویه مکانیکی شایع تر است. [6] .استفاده از تهویه طبیعی موجب صرفه جویی قابل توجهی در مصرف انرژی از سیستم های تهویه مطبوع می شود [7]. با این حال ، تهویه طبیعی همچنین می تواند در شهرهایی که آلودگی هوا در فضای باز زیاد است ، مضر باشد.
سندورم ساختمان بیمار (SBS)
SBS مجموعه ای از مشکلات بهداشتی است که ناشی از عواملی است که معمولاً در مورد کیفیت محیط داخلی در نظر گرفته نمی شود. بسته شدن بازشوهای طبیعی ، استفاده از مصالح ساختمانی که به درستی آزمایش نشده و یا تأیید نشوند ، مبلمان ، قالب ، گرد و غبار ، حساسیت زایی و تجهیزات اداری (چاپگر ، رایانه شخصی و غیره …) همه عواملی هستند که در SBS نقش دارند. کارمندان مبتلا به SBS شامل سوزش چشم ، بینی و گلو ، سردرد ، سرفه ، خس خس سینه ، حساسیت به نور ، دیسترس دستگاه گوارش و سایر علائم مانند آنفلوانزا هستند [8].
منابع:
archdaily
[1]: Katafygiotou, M., Serghides, D., 2014. Bioclimatic chart analysis in three climate zones in cyprus. Indoor Built Environ., 1420326X14526909.
[2]: Loewen, L.J., Suedfeld, P., 1992. Cognitive and arousal effects of masking office noise. Environ. Behav. 24 (3), 381–395. McNicholl, A., Lewis, J.O., 1994. Daylighting in Buildings. Energy Research Group, University College Dublin for the European Commission Directorate-General for Energy (DGXVII).
[3]: Madsen, Jana, 2014. Acoustics in green buildings: Several green strategies compromise acoustics discover which have the most impact and how to address [Online] http://www.buildings.com/article-details/articleid/ 10095/title/acoustics-in-green-buildings.aspx
[4]: Daisey, J.M., Angell, W.J., Apte, M.G., 2003. Indoor air quality, ventilation and health symptoms in schools: an analysis of existing information. Indoor Air 13 (1), 53–64.
[5]: Wargocki, P., Sundell, J., Bischof, W., Brundrett, G., Fanger, P.O., Gyntelberg, F., Hanssen, S.O., Harrison, P., Pickering, A., Seppa¨nen, O., Wouters, P., Seppa¨nen, O., 2002b. Ventilation and health in nonindustrial indoor environments: report from a European multidisciplinary scientific consensus meeting (EUROVEN). Indoor Air 12 (2), 113–128.
[6]: USEPA, 2007. The EPA Cost of Illness Handbook. U.S. Environmental Protection Agency, Washington, D.C.
[7]: Brager, G., Borgeson, S., 2010. Comfort Standards and Variation in Exceedance for Mixed-Mode Buildings. Center for the Built Environment.
[8]: Burge, S., Hedge, A., Wilson, S., Bass, J.H., Robertson, A., 1987. Sick building syndrome: a study of 4373 office workers. Ann. Occup. Hyg. 31 (4A), 493–504.